7.09.2017—8.10.2017

МСМУ презентує у своїх залах творчий доробок родини Рапопорт-Файнерман-Агамян. Поряд із відомими полотнами будуть представлені роботи, що експонуються вперше.
Не тільки нові роботи, а й новий погляд на взаємодію часу та простору, творчості та буденного життя.
Борис Рапопорт та Ганна Файнерман, засновники династії, закінчили одну школу та інститут, вчилися в одних вчителів. (І. Хворостецький, К. Єлева, К. Трохименко, Г. Світлицький, О. Фомін) Працювали в одній майстерні, але роботи їх зовсім не схожі.
Борис Рапопорт, відомий майстер українського малярства, його твори є окрасою багатьох музейних та приватних колекцій України та світу. Тонкі та вишукані пейзажі митця завжди привертали увагу фахівців та поціновувачів.
“Уникати фальші, салону, завчених кольорів… Не позичати ефектні прийоми та мотиви ані в колег, ані у великих майстрів—тільки те, що природа відкриє саме тобі, може стати мистецтвом”—ці слова Олександра Фоміна, вчителя Бориса Рапопорта, допомогли молодому художнику знайти свою неповторну інтонацію вже на початку творчого шляху.
Роботи Ганни Файнерман теж не лишали байдужими—когось дратувала яскравість та енергія її полотен, для когось вони втілювали всю радість життя.
Люба Рапопорт та Олена Агамян, дочки Ганни та Бориса головними своїми вчителями вважають батьків. Творча атмосфера дому, радість та відкритість, з якою зустрічали друзів, наповнювали дитинство та юність світлом і надією.
Роботи Люби Рапопорт порівнюють із Сутіном, вона автор галереї гротескних портретів своїх сучасників. Міськи пейзажі Люби Рапопорт–романтичні та містичні, з театрально-незграбними урбаністичними нагромадженнями та тонко прописаними деталями життя мегаполісу часів незкінченної розрухи та перебудови. Вчителі: М. Нечипоренко, В. Барський
Олена Агамян після РХСШ закінчила Московський поліграфічний інститут, працювала у київських видавництвах, художньому комбінаті. З 2006 веде у НХМУ авторську програму ”Художня майстарня”. Автор текстів про дитячу творчість та про невідомі сторінки української художньої просвіти. На виставці представлені її графіка та живопис 1960—2017 років. Вчителі: С. Бондаренко, Ю. Бурджелян, В. Барський, Я. Рахвергер, А. Гончаров
Ануш Агамян, дочка Олени. Закінчила КТІЛП (художник). Брала участь у перших та других сезонах моди. Дизайнер, театральний художник та викладач.
Григор Григорян, син Ануш, відвідував “Художню майстерню” при НХМУ, студію А. Твердого, займається фото, графікою, вивчає живопис.